17 Mart 2014 Pazartesi

IMEI kodu hakkında bilinmeyenler!

Bazen 1.500 TL'nin üzerinde yatırım yaptığımız cep telefonlarımız, genellikle oldukça değerli, lüks cihazlar. Onları çalınma, kaybolma gibi durumlara karşı korumak için ilk yapmamız gerekenlerin başında ise IMEI kodunu not almak geliyor.
Her cep telefonu (veya 3G bağlantılı tablet), eşsiz bir IMEI kodu ile gelir ve bu kod, telefonun ömrü boyunca hep aynı kalır. "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kısaltılmış hali olan IMEI kodunu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. IMEI kodu tabi ki telefonun kendisinde de kayıtlıdır. Onu bulmanın yolunu yazımızın son sayfasında sizlerle paylaşacağız.

14 haneli bir sayı olan IMEI kodu, 2 haneli bir SV koduyla 16 onalık hanye çıkabilir. Bu ek haneler, genellikle sadece yeni cihazlarda yer alıyor. IMEI'nin cihazları tanımaktan onları mobil sağlayıcı yoluyla engellemeye birçok amacı bulunmaktadır. Telefonunuz çalındığında hizmet sağlayıcınızı bu konuda bilgilendirdiğinizde, cihazın mobil ağlardan engellenmesini sağlayabilirsiniz. Polis, çalınan telefonları takip etmek için IMEI kodlarını kullanmaktadır.

IMEI: AA-BBBBBB-CCCCCC-D

2004'de ortaya çıkan biçim, AA-BBBBBB-CCCCCC-D'yi esas almaktadır. Burada A ve B harfleri, tür bölüştürme kodunu (TAC) temsil ediyor. Örneğin iPhone 5'in TAC kodu 01-332700, Samsung Galaxy S2'nin TAC kodu ise 35-853704'tür. C, cep telefonuna ait eşsiz bir seri numarayı temsil etmektedir. Bu seri numara, üretici tarafından belirlenmektedir. En son hane ise tüm haneleri doğrulayan bir kontrol toplamıdır.

Cihazda sabit olarak yer alan IMEI'nin SIM kartınızla herhangi bir ilgisi yoktur. Telefonunuz çalınsa, SIM kartı değiştirilse ve ayarları sıfırlansa dahi IMEI kodunuz aynı kalır.

IMEI kodunun değiştirilmesi bazı bölgelerde yasadışı olsa da zaman zaman gerçekleşmektedir. Hırsızlar, bazen çaldıkları telefonların IMEI kodunu masum bir kullanıcınınki ile değiştirirler. Dolayısıyla IMEI kodunuzu internette hiçbir zaman paylaşmamanızı öneriyoruz.

IMEI kodunuzu bulma

Telefonların çoğunda *#06# yazarak IMEI kodunu ekrana getirebilirsiniz. Aşağıdaki telefonlarda farklı teknikleri kullanmanız da mümkündür:

iOS (iPhone, 3G iPad): Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.

Android: Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.

Eski Sony ve Sony Ericsson'lar: "* Sağ * Sol Sol * Sol *"
 
Blackberry veya daha yeni Sony Ericsson'lar:
 Seçenekler > Durum altında.

IMEI numaranızın telefonunuz hakkında neler söylediğini merak ediyorsanız, IMEI.info web sitesine göz atabilirsiniz.
Kaynak veteknoloji

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder