30 Temmuz 2012 Pazartesi

Ölümsüz işletim sistemleri



Microsoft kara kara Windows XP'yi nasıl bitireceğini düşünedursun, 1973'ten bu yana kullanımda olan işletim sistemleri var. Kullanıcı kitleleri küçük olsa da güncelleniyorlar, değişiyorlar ve yaşamaya devam etmeye çalışıyorlar.




Windows XP biter mi bilinmez. Ama ölümsüz işletim sistemleri listesinin ilk üyesi olmadığı kesin. Gelin, unutulmayan, bir şekilde yaşamaya devam eden eski işletim sistemlerine birlikte göz atalım...



CP/M (Doğum: 1973)



Hiç DOS'tan önce hangi işletim sistemi vardı merak ettiniz mi? O zaman atasıyla tanışın. Windows, MS-DOS üzerine kuruluydu. MS-DOS ise CP/M'nin bir kopyasıydı. DR CP/M halen 15 dolara satın alınabiliyor. CP/M evrimleşerek DOS PLUS halini alıyor. DOS PLUS ise DR DOS haline geliyor. Sahibi olan Caldera bunu açık kaynak kodlu OpenDOS olarak da yayınladı.



BeOS ve Haiku


 
BeOS'un açık kaynak kodlu olarak yeniden inşa edilmiş hali olan Haiku, uzun bir geliştirme sürecinden sonra geldi. Zamanında Windows 98 ve Red Hat Linux ile kıyaslanan bir işletim sistemi olan ve geniş multimedya özellikleri sunan bu işletim sistemi başarısız olunca Palm'e 11 milyon dolara satılmıştı. Zamanının Mac OS'u olmaya çalışan, başarısız olduktan sonra bile bazı profesyonel ses donanımlarında gömülü olarak bulunan ve internette az da olsa destek görmeye devam eden bu sistem, Haiku ile tekrar hayat buluyor.



Haiku'nun ortaya çıkışı, eski işletim sistemlerini de tekrar gündeme getiriyor. Artık yaygın kullanılmayan, öldü gözüyle bakılan işletim sistemleri küçük kitlelerce hayatta tutulmayı sürdürüyor. Teknolojileri eskise de, arkalarındaki teknik destek gitse de birilerinin işine yaramaya ve hayatta kalmaya devam ediyorlar.

VMS OS (Doğum: 1977)


 
Digital VAX, mini bilgisayarlar zamanının altın standardını oluşturuyordu. Endüstriyel güçteki bu bilgisayarlar popülaritelerini işletim sistemleri olan VMS'ye borçluydular. Bu sistemin mimari Dave Cutler daha sonra Windows NT'yi geliştirdi ve daha sonra Microsoft'un bulut bilgi işlem sistemi üzerinde çalıştı. VAX çok popülerdi ve devrini aşarak uzun süre yaşadı. Digital ile Compaq'ın ve Compaq ile HP'nin birleşmesini de atlatan işletim sistemi günümüzde OpenVMS olarak varlığını sürdürmeye çalışıyor.


MS-DOS (Doğum: 1981)


Yaygın olmasa da günümüzde halen kullanıma sahip olan MS-DOS, 6 ve 6.22 sürümleriyle yaşıyor. Çeşitli iş yerlerinde halen kullanılan bu işletim sistemi için teknik destek de bulmak mümkün. FreeDOS'u da unutmamak lazım, netbook ve dizüstü alan kullanıcılar işletim sistemi için ek masrafa girmemek için FreeDOS yüklü cihazları tercih ediyor  
Commodore KERNAL/BASIC 2.0 (Doğum: 1982)


 
Commadore 64 efsanevi bir bilgisayar. Dünyanın her yanında bir nesil insan bilgisayar kavramıyla Commadore 64 sayesinde tanıştı. BASIC programlama dili ve KERNEL birleşimi, bu makinede işletim sisteminin işini görüyordu. Günümüzde pek çok C64 emülatörü, bu işletim sistemini farklı cihazlarda da olsa yaşatıyor. Hatta halen dünyanın çeşitli ülkelerinde Commadore kullananlar bile mevcut.


AmigaOS (Doğum:1985)


İşte gerçekten ölümsüz bir işletim sistemi: AmigaOS. AmigaOS 1985'te çıkmıştı ve 1987'de AmigaOS/2 onu takip etmişti. Geçen yıl AmigaOS 4.1 yayınlandı ve ardından bir servis paketi çıktı. Hala Amiga kullanan sayısız kullanıcı mevcut. Ancak Amiga OS'un en son sürümü Amiga 500'de çalışmıyor. Bu kullanıcılar eski sürüm Amiga OS kullanmayı sürdürüyorlar. Sadece işletim sistemi de değil, hayranları hala bu bilgisayarı kullanmaya devam ediyor. Babylon 5 bilim kurgu dizisindeki CGI'lar Amiga'da yapılmış ve bugün bile etkileyici görünüyorlar. Çok güçlü bir sistem ve çok güçlü bir işletim sistemi. Öyle ki Big Blue bunu hala belli bir fiyata satıyor ve destekliyor. Bazı sistemlere gömülü olarak gelmeyi sürdürüyor. Serenity Systems'in eComStation 2.0'ı resmi bir OS/2 çeşidi. 2 yıl önce ise 2.0 sürümü çıktı. Windows'a rakip olamasa da daha uzun yıllar yaşamayı sürdürecek gibi görünüyor.


EPOC (Doğum: 1989)



Psion Series 5, 1990'lardan etkileyici bir PDA'ydı. Bunun sebebi ise EPOC denilen bir mobil işletim sistemiydi. Bu işletim sistemi Psion'un PDA piyasasından çıkması ve yazılım kısmının Nokia tarafından satın alınmasıyla değişime uğradı. Evet, Symbian'ın temeli EPOC'tur. PDA'ların yerini akıllı cep telefonlarının aldığı günümüzde belki Symbian'ın pek adı geçmiyor ama o, Nokia ceplerde halen yaşıyor...











1 yorum: